Pratite nas:

Više od trideset godina postojanja i istraživanja o Baby Signs® Programu pokazala su da se upotrebom ovog Programa omogućuju mnoge prednosti za djecu i njihove roditelje.

Baby Signs® program omogućava vašoj bebi da:

...lakše usvoji govor
...ostvari snažniju vezu sa roditeljima
...se intelektualno razvija
...smanji suze, bijes i frustracije
...razvija kreativnost
...obogati svoj rječnik
...lakše pamti
...razvija simboličko mišljenje
...razvija samopoštovanje i samopouzdanje


Lakše usvajanje govora
Neki roditelji mogu biti zabrinuti da bi poticanje upotrebe znakovnog jezika usporilo učenje govora kod njihovog djeteta. Upravo suprotno! Istraživanje dr.Acredolo i dr.Goodwyn pokazalo je da korištenje Baby Signs® znakovnog jezika pomaže djeci progovoriti. Otkrile su da dvogodišnje dijete, koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik, ima znatno veći jezični rječnik u odnosu na svoje vršnjake. Do treće godine dijete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezične sposobnosti četverogodišnjaka. Djeca upijaju puno znanja dok su aktivno uključeni u komunikaciju putem znakova što daje dobru podlogu za učenje govora. I kao što je dijete koje puza motivirano učiti hodati, tako je i dijete koje koristi znakove motivirano naučiti govoriti.

Jačanje veze sa roditeljima
Broj pozitivnih interakcija se povećava, a broj negativnih se smanjuje iz razloga što djeca koja koriste Baby Signs® znakovni jezik sposobna su efikasno komunicirati s ljudima koji brinu za njih. Drugim riječima, kada se roditelj i dijete zaista međusobno razumiju i dijele ono što im je na umu, osjecaju se jače povezani. Uz pomoć znakova, čak i bebe mogu "reći" osobama koje brinu za njih da žele mlijeko, da su vidjele avion ili čuli psa kako laje. Mogu im dati do znanja da su sretne, tužne ili da se boje. Život uz bebu koja se služi Baby Signs® znakovnim jezikom postaje život međusobnog dijeljenja, a uz veće dijeljenje dolazi i jača, kvalitetnija veza roditelj-dijete.

Intelektualni razvoj
Dr. Acredolo i dr. Goodwyn su ponovno posjetili učesnike svog istraživanja i to u dobi od 8 godina. Svako dijete je polagalo tipičan test inteligencije za djecu. Rezultati su bili vrlo impresivni. Nakon izoliranja obiteljskih prihoda, edukacije roditelja i ostalih brojnih faktora koji znaju utjecati na koeficijent inteligencije, pokazalo se da djeca koja su se koristila Baby Signs® znakovnim jezikom imaju značajno viši koeficijent inteligencije (prosjecnih 114 bodova) u odnosu na djecu koja se nisu koristila znakovima (prosječnih 102 boda). To je punih 12 bodova razlike!

Smanjenje frustracija
Pri dobi od 9-10 mjeseci, bebe su prilično sposobne znati što trebaju i žele. Ono što ne znaju jest kako nam to reći riječima. To izravno dovodi do frustracija kod djeteta i kod roditelja podjednako. Sve to se mijenja kada dijete koristi znakove. Znakovima za riječi jesti, piti, vruće i hladno, djeca mogu izraziti svoje potrebe brzo i mirno bez frustracija i bježanja u gnjev i suze. Stoga nije ni čudno da na pitanje roditeljima kako je korištenje Baby Signs® znakovnog jezika promijenila njihov svakodnevni život, najčešći odgovor bude: smanjenje frustracije!

Poticanje kreativnosti
Aktiviranje različitih centara u mozgu, simboličko mišljenje, asocijacije, uvezivanje centara u mozgu i stvaranje novih i jačanje postojećih sinapsi jača desnu, kreativnu stranu mozga. Što više sinapsi postoji između različitih centara u mozgu to je više mozak spreman za divergentno razmišljanje koje omogućava stvaranje novih ideja, pojmova i stvaranje novih poveznica izmedu postojećih ideja ili pojmova. Sama riječ "creatus" znaci "koji je narastao", a mozak zaista "raste" upotrebom znakovnog jezika.

Bogatiji rječnik
Istraživanja su pokazala sa se upotrebom znakovnog jezika se aktiviraju isti centri u mozgu kao i kod govora. Sa druge strane upotrebom znakovnog jezika za bebe se mnogo više razgovara sa bebom i beba ima više mogućnosti da nauči nove riječi. Istraživanja su pokazala da su djeca koja su znakovala imala bogatiji rjecčik od djece koja nisu.

Razvija se samopoštovanje i samopouzdanje
Ono na što se svodi samopoštovanje svakog od nas jest da se u svojim očima i očima drugih ljudi doživimo kao sposobna i vrijedna osoba. To je upravo ono što korištenje znakova pruža našim bebama. Iz razloga što mogu efikasno komunicirati s osobama koji se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reaguju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osjećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.